GOOIK / LENNIK / PEPINGEN / GALMAARDEN / BEVER / ROOSDAAL / HERNE - 

De gemeenten Gooik, Lennik, Pepingen, Herne, Galmaarden, Bever en Roosdaal zijn al jaren beste vrienden. Maar in het huwelijksbootje stappen in de vorm van een fusie is net een stap te ver. Ze zouden liever ‘associëren’ in plaats van fuseren.

 

Belangrijke bespreking gisteren tussen de burgemeesters van de zeven Pajotse gemeenten in aanwezigheid van Miek Vos, de nieuwe directeur van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Op de agenda een belangrijk punt: de verdere samenwerking tussen de gemeenten in het Pajottenland met het oog op een al dan niet verplichte fusie. Gooik, Lennik, Pepingen, Herne, Galmaarden, Bever en Roosdaal willen geen onderlinge fusie maar wel een ‘associatie’ tussen hun gemeenten. De VVSG is voor de idee wel te vinden.

“In het Pajottenland staat geen enkele gemeente te springen voor een fusie. Maar voor men ons verplicht, is het tijd om nu met een alternatief voor de pinnen te komen”, aldus woordvoerder Michel Doomst, burgemeester van Gooik. “Niemand van ons wil graag zijn eigen identiteit verliezen. Daarom willen we gaan naar een assoiciatie van de gemeenten. Zie het als een soort tussenoplossing. Ieder behoudt zijn eigen bestuur, maar op bepaalde vlakken werken we samen.”